Wapen Leende

Wapen Leende

16 juli 1817: “Zijnde van lazuur beladen met drie Hoorns van goud, staande twee en een.- het schild ter regterzijde verzeld van een Boom van Synople, waarboven een Ster van goud.-”

Geschiedenis van het wapen
Doordat zowel Heeze, Leende als Zesgehuchten alle drie in 1810 een zelfstandige gemeente werden en alle drie voordien gebruik maakten van hetzelfde zegelstempel [zie Heeze], werden de wapens van de drie gemeenten ook alle gebaseerd op dat zegel. Dat van Leende was het meest conform de zegelvoorstelling doordat hierin de boom als schildhouder was opgenomen en de ster boven de boomkruin geplaatst. De brief van de burgemeester uit 1815 is niet bewaard gebleven. Bekend is wel dat hij een afdruk van het zegel inzond en de oorsprong van de voorstelling niet wist. Op 16 juli 1817 bevestigde de Hoge Raad van Adel het wapen. De kleuren van het wapenschild zijn de rijkskleuren.

Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. 24009.
Foto wapen (1817) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
Jan Melssen, ‘Over wapens en zegels: Leende’, Kroniek van de Kempen 6 (1986) [Hapert, 1988] 111-112.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].
Martien van Asseldonk, De Meierij ontrafeld. Plaatselijk bestuur, dorpsgrenzen en bestuurlijke indeling in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, circa 1200-1832 [Tilburg, 2003] 253-354.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wapen Heeze
Meer weten?
Concurrentie voor wedNotten
images/hourglass.png

ZOEKEN...